kaffekakor

Kaffekakor – så gör du för att lyckas!

Kaffekakor är en riktigt god liten kaka man gärna äter flera stycken av. De är enkla att göra och kan som många andra kakor frysas ner för att tas fram senare, förslagsvis vid besök. Dessa kan med fördel serveras med kaffe, såklart. 

Recept på kaffekakor

Degen för kakorna:

  • 200 gram kallt smör eller margarin
  • 1 dl potatismjöl
  • 3,75 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk pulver av snabbkaffe
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Smörkrämen:

  • 100 gram smör, rumstempererat
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 äggula
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 msk kallt kaffe

Så gör du

  1. Häll samtliga ingredienser för kaffekakorna i en bunke och rör tills det blivit en deg. Har du svårt att få ihop degen så kan du tillsätta ungefär en matsked vatten.
  2. Dela degen i två halvor och rulla till korvar, ungefär 4-5 centimeter i tjocklek. Plasta in och lägg i kylskåpet i ungefär två timmar.
  3. Sätt igång ugnen på 175 grader. Ta sedan rullarna och skiva upp till ungefär 0,5 cm tjocka kakor. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och lämna gärna lite mellanrum mellan kakorna eftersom de växer lite. Placera plåten i ugnens mitt och grädda i ungefär 10 minuter, låt sedan kakorna svalna av. 
  4. Medan kakorna gräddas, börja med smörkrämen. Vispa ihop vaniljsocker, smör och florsocker, tillsätt sedan äggula och kaffe och vispa tills dess att smeten jämnat ut sig.
  5. Bred sedan smörkrämen över hälften av kakorna och lägg sedan på resterande halvor som ett lock. För att hålla kakorna fräscha så bör de förvaras i en burk i kylen. Vill du förvara de under en längre tid så kan de även frysas in!