Balans i jobb och liv

Balans – varför det är en viktig del i vardagen

 

Att hitta balans i vardagen är inte alltid helt lätt. Balans, precis som mycket annat är individuellt. Hur hittar man balans i sin vardag? Hur viktigt är det? För mig så betyder balans bland annat en sund dos av produktivitet och sedan tillräckligt med vila och nöje.

Varför är balans viktigt?

En synonym för balans är harmoni, vilket känns rätt relevant i sammanhanget. Tar vi mitt exempel där jag nämnde produktivitet och vila så blir det rätt självklart varför balans är viktigt. För att prestera bra under dagen så behöver jag tillräckligt med vila när jag blivit klar med det jag ska. Vilar jag inte tillräckligt så går det mest troligt ut över nästkommande dag och produktiviteten går ner. Går produktiviteten ner så kan det i många fall betyda att arbetet tar länge tid än det ska, vilket i sin tur går ut över min lediga tid. Det blir ganska snabbt en ond cirkel som förr eller senare kommer resultera i onödig och möjligtvis skadlig stress.

Hur skulle en optimal situation se ut? Vakna utvilad, äta frukost i lugn och ro, möjligtvis ett kort träningspass och sedan sätta igång med dagens jobb. En sådan start brukar för min del innebära en bra dag, jag är pigg, skärpt och presterar bra. Jobbet behöver inte ta längre tid än det ska, jag får min egna tid på eftermiddagen där jag kan ägna mig åt något jag finner intressant eller roligt – och såklart vila. Det låter säkert som det uppenbara svaret, samtidigt så är det inte alltid så enkelt. Precis som för alla andra så kommer saker och ting emellan mig och det jag planerat.

Hur uppnår jag balans i vardagen?

För min del så är struktur och disciplin svaret. Möjligtvis tråkig och ibland svårt att upprätthålla, men ibland är svaret inte mer spännande än så. Istället för att sova längre på morgonen så kan jag kliva upp, äta en riktig frukost och möjligtvis hinna röra på mig och få en bra start på dagen. Precis som jag nämnde innan så känner jag mig alltid piggare om jag fått en sådan start. Det är bara några av alla sätt man kan påverka sitt mående igenom. Dessutom så kan man hinna med att bocka av sina rekommenderade 30 minuters motion för dagen. 1177 har skrivit en mer ingående artikel om varför detta är viktigt. Du kan hitta den här! 

Varför är det då så svårt att upprätthålla detta? Till stor det så handlar det om just självdisciplin och struktur. Människan mår i många fall bra av rutiner och när vi börjar släppa på vissa saker så är det lätt fler gränser suddas ut. Ta bara dygnsrytm som ett exempel: när du jobbar så vet du på ett ungefär när du borde gå och lägga dig för att kunna vara utvilad inför arbetsdagen. Börjar du vara vaken längre under en kortare period så är det inte helt otroligt att den där morgonpromenaden nu byts ut mot en sovmorgon och kanske en snabbare frukost? Helt plötsligt så känns arbetsdagen jobbig istället för utmanande eller rolig. Eftermiddagen kanske innebär soffläge istället för något du egentligen hade velat göra men nu känner dig för trött för att göra. Det i sin tur gör dig understimulerad och uttråkad, listan kan göras lång. Jag har nog klargjort min poäng.

Hur får man allt gjort?

Ibland så kan det kännas som att tiden inte räcker till för allt man vill göra. Känns det stressigt så är det väldigt lätt hänt att skjuta på saker man egentligen hade velat göra. Hur bär man sig då åt för att hinna med allt? Avsätt tid.

Vill du ta en springtur 3 dagar i veckan? Avsätt då en speciell tid för det och låt annat få vänta. Samma princip går att applicera på andra viktiga saker. Skriv ner ett par saker du vill eller måste hinna med och dedikera sedan speciell tid för det. Detta är ett perfekt sätt att hålla rutiner vid liv, speciellt om det är något nytt, som exempelvis träning. Det är alltid härligt att få bocka av något från listan!

Livet kan komma i vägen – det är okej

Trots att tanken på rutiner och planering är fin så fungerar inte alltid livet så. Saker och ting kommer dyka upp och inte sällan när det passar som sämst. Det kan handla om allt från bilköer till att glömma bort att handla allt inför middagen. Det kan vi inte alltid göra någonting åt och det får vi helt enkelt finna oss i. Detta tycker jag är ett perfekt exempel på saker som jag tror att man hanterar bättre när man inte är överstressad. Har man en viss balans i vardagen så är det lättare att ta några små missar med en klackspark och komma ihåg att det faktiskt är okej. Det är väl alltid värt något?