Oregano

Är oregano nyttigt?

När man hör oregano så dras nog tanken kanske främst till det många kallar pizzakrydda eller kanske till någon italiensk rätt. Det många kanske inte visste är att vi haft oregano i Sverige ända sedan medeltiden. Idag används den flitigt i matlagning och självklart som pizzakrydda! Men finns det fler användningsområden? Är oregano nyttigt? Det tänkte vi prata om idag.

Oregano är en av de nyttigaste kryddorna

Är oregano nyttigt? Ja. Faktum är att det är en av våra mest nyttiga kryddor då den innehåller mängder med antioxidanter och mineraler, dessutom så smakar den gott! Detta gör den till en utmärkt krydda att använda så ofta man känner att det passar. 

Näringsämnen i oregano

Oregano innehåller lite vitaminer, t.ex C-vitamin och vitamin E. Förutom detta så innehåller det även antioxidanter. Resterande näringsämnen kan ses nedan:

  • Kalcium
  • Zink
  • Koppar
  • Järn
  • Kalium
  • Natrium
  • Selen

Var växer oregano?

Oregano (Origanum vulgare) tillhör familjen kransblommiga växter. Den kan hittas runt om i Europa och i Asien. Den växer vilt i både de mellersta och södra delarna av Sverige, även på Gotland.

Odla oregano själv

Du kan odla den själv utan större svårigheter. Oregano behöver sol, så mycket som möjligt. Solen hjälper den att växa snabbare men ger även blommorna starkare färger. Jorden får hellre vara lite torr snarare än för fuktig. Se därför till att inte vattna för mycket. Plantera gärna i kruka då oregano har väldigt lätt för att sprida sig.

Kan man äta färsk oregano?

Ja! Färsk oregano fungerar utmärkt som krydda. Den går även att använda som för att smaksätta en vinäger eller en olja. Det man bör komma ihåg är att oregano har en ganska tydlig smak och man bör därför vara försiktig så att det inte blir för mycket. 

Hur torkar man oregano?

Den går bra att torka på samma sätt som många andra örter. Gör såhär:

  1. Ta hela kvistar och häng upp i rumstemperatur. Se till att lämna lite mellanrum för luft emellan knippena.
  2. Torka i ugn – sätt ugnen på max 50 grader, lämna luckan på glänt, vänd på knippena då och då för att allt ska torka jämnt. Kör du ugnen för varmt så riskerar du att de eteriska oljorna dunstar för fort örten förlorar en del smak och doft.
  3. Klipp eller hacka upp örten och förvara sedan torrt och gärna mörkt.