Tallbarr

Tallbarrste – recept och information

Nyfiken på tallbarrste eller tallbarrsolja? Här hittar du både recept och information.

Man kanske inte alltid tänker på vår svenska natur som annat än vacker och rogivande att vistas i, men faktum är att det växer en hel del nyttigheter där också. Det första många tänker på är kanske våra bär och svampar, men det vi ska ska bara om idag växer på våra träd och är väldigt rika på C-vitamin. Just tallbarr innehåller faktiskt mer C-vitamin på vintern än vad de gör på sommaren.

Tallbarr som te eller olja

Tallbarr innehåller eteriska oljor som kan stimulera blodcirkulation och kan med fördel göras till en olja som lämpar sig för att ha i badet eller smörjas in på huden, t.ex som massageolja. Tallbarr är även rika på C-vitamin och är därför väldigt fördelaktiga att göra te på! Många tycker att tallbarr luktar gott och det beror på att dessa barr innehåller just olja och harts.

Tallbarrste – recept (1 kopp)

2 MSK Färska tallbarr

2,5 dl vatten

  1. Hacka/klipp färska tallbarr till små lätthanterliga bitar. 
  2. Häll upp och koka vatten.
  3. Lägg i dina färska barr och koka i ungefär 5 minuter. 
  4. Sila bort alla barr och låt svalna.
  5. Avnjut! 

Tallbarrsolja – recept

Färska tallbarr

Olivolja eller rapsolja. (Oljor som håller länge)

  1. Fyll valfri glasburk till hälften med hackade/klippta tallbarr
  2. Fyll med olja tills burken är full.
  3. Ställ burken i ett fönster – glöm inte att skaka/vända på burken, helst dagligen.
  4. Låt burken så i runt 4 veckor. 
  5. Sila bort barren med nylonfilter och pressa gärna ur den sista oljan ur barren.
  6. Häll över i glasflaska, gärna en mörk. Förvara även oljan mörkt så kan den hålla långt över ett år.

Tallbarr

Får man plocka tallbarr?

Innan du ger dig ut och plockar en massa tallbarr så är det viktigt att du vet vilka regler som faktiskt gäller kring detta. När det gäller barr och skitt från levande träd så behöver du markägarens tillstånd för att få plocka. Torra grenar som fallit till marken är dock okej att plocka från. Allt detta och lite mer kan du läsa om hos naturvårdsverket på deras sida om allemansrätten och hur vad som gäller kring att plocka på någon annans mark.

Är tallbarr giftigt?

Nej. Dock så finns det alltid en risk att man förväxlar tallbarr med någon annan växt som man inte bör förtära. Se därför alltid till att du kan fastställa att det faktiskt är tallbarr du fått tag på innan du gör t.ex te eller olja. 

Vad är tallbarrste bra för?

Tallbarr innehåller C-vitamin, mer under vintern än sommaren. Av denna anledning så kan det vara ett bra sätt få i sig lite extra C-vitamin om det skulle behövas. Ett exempel skulle kunna vara när man är sjuk och har svårigheter med fast föda, då kan tallbarrste vara en bra lösning för att få i sig C-vitamin. Utöver detta så påstås oljan från barren ha antiinflammatoriska egenskaper, vilket inte skulle vara helt dumt om man är förkyld. Kom dock ihåg att naturmedicin eller kosttillskott aldrig ska ersätta en bra balanserad diet tillsammans med en aktiv livsstil.