Det är fortfarande lite omdebatterat vad vi faktiskt menar med hälsa. Det första man tänker är kanske, är jag sjuk eller frisk? Det behöver inte nödvändigtvis vara så enkelt, man kan fortfarande må mer eller mindre bra på olika plan. Så vad menas egentligen med hälsa?
Definitionen av hälsa
Skulle man bryta ned begreppet så kan man tänka sig dessa delar:
- Fysiskt, kroppsligt välbefinnande
- Mentalt välbefinnande
- Socialt välbefinnande
Den sista, socialt välbefinnande, kan tyckas vara lik mentalt välbefinnande, men så är inte fallet. Det hela har att göra med hur man valt att se hälsa som begrepp. Ett förenklat sätt att se på saken är att likställa hälsa med en status på det berörda området. Tänk status på ditt mentala tillstånd, status på ditt sociala liv och status på ditt fysiska välbefinnande. Du kan ha bra relationer till vänner, familj och partner, men ändå ha det jobbigt rent mentalt.
WHO har definierat hälsa såhär: ”hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande” – Något som Nationalencyklopedin idag anammat. I vardagligt tal så syftar man oftast på fysisk hälsa. Pratar man om psykisk ohälsa så specificerar man i regel det.
Hur kan vi påverka vår hälsa?
Det finns många sätt att påverka sin hälsa, det beror även på hur hälsan ser ut i dagsläget. Pratar man om fysisk hälsa så kan några grundläggande saker ha positiv inverkan på vår hälsa. Ta kost eller tillräcklig motion som exempel:
- Vuxna bör röra på sig åtminstone 30 minuter om dagen
- Barn bör röra sig åtminstone 60 minuter om dagen
Vill du få ännu bättre effekt av din motion så byt ut promenaderna mot lättare jogging eller löpning om kroppen tillåter. Har du tiden över så kanske det kan vara en bra idé att testa på en ny sport? T.ex att spela padel med några vänner? Tänk på att det är viktigt att återhämta sig, det finns även rekommendationer för sömn. Det hänger givetvis ihop med en annan viktig faktor, stress. Det är viktigt att hitta en balans i vardagen. Stress i små doser kan motivera oss till handling och till och med få oss att prestera bättre, stress under längre perioder kan dock vara skadligt.
Kosten spelar en viktig roll
För att göra det enkelt, ät mer grönt! Frukt och grönsaker är rika på vitaminer och mineraler, de är dessutom väldigt enkla att inkludera i kosten. Förutom vitaminerna så är frukt och grönt ofta väldigt fiberrikt, vilket mättar och hjälper magen att fungera normalt. Bra va? Det är inte allt – frukt och grönt kan även minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.
Hur mycket bör man då äta per dag? Livsmedelsverket rekommenderar ungefär 500 gram. Ett tips är att köpa frysta grönsaker, de håller länge, och är lätta att tina upp till middag eller lunch. Du kan dessutom köra frysta grönsaker i din smoothie!
Det är kanske inte alltid så lätt att hålla fantasin vid liv och äta tillräckligt varierat, så blir det ibland. Ett bra tips är att försöka utöka din receptbank lite, du kanske hittar en ny favorit. Är du osäker på dina matvanor? Testa att göra Livsmedelverkets test – du hittar det här!
Sömn
Sömnen är otroligt viktig för att vi ska må bra, det är den tid då kropp och sinne får återhämta sig efter en lång dag. Huvudet får tid att hantera alla tankar och intryck, kroppen får en välförtjänt paus. Hur mycket sömn behöver vi då? Det kan förstås variera en del från person till person, men här är de generella rekommendationerna:
- Vuxna: 6 till 9 timmar per dygn
- Barn och ungdomar: 9 till 14 timmar per dygn – det kan variera stort beroende på ålder
Att ha problem med sömnen är inget ovanligt, faktum är att sömnproblem är en av vår tids vanligaste folksjukdomar. Sömnproblem kan bero på en rad olika saker, fel mat vid fel tid, alkohol, ångest, stress, smärta, listan kan göras lång. Det är inte konstigt eller skadligt att ha svårt att sova ibland, skulle det dock vara ett långvarande eller ständigt återkommande problem så kan det vara en bra idé att söka vård.
Tips för bättre sömn
- Se till att rummet är mörkt och svalt
- Undvik att äta strax innan du ska sova
- Ha en ordentlig dygnsrytm
- Gör av med mer energi, t.ex genom motion
Stress
Precis som sömnproblem så är stress långt från ovanligt idag. Stress är inte per automatik farligt, det kan i små doser vara till vår fördel. Det kan förse oss med extra energi för att hantera uppgifter eller situationer. Det är först när stressen blir långvarig den ställer till med problem. Vanliga tecken på att man är stressad är sömnproblem, nedstämdhet, sämre minne, magproblem och huvudvärk.
Det första man bör göra när man känner sig stressad är att se över sin situation. Vad gör dig stressad? Hur hanterar du det på bästa sätt? Kan du få hjälp med det som stressar dig? Eftersom stress kan tära på kroppen så viktigt att man tar hand om sig. Motion, kost och sömn, allt har ett samband.